Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

Nie wiem jak u Was ale u nas była istna patelnia. W cieniu nie dało się wytrzymać, a o słońcu to już mowy nie ma. Dzieciaki siedziały na kocu pod drzewami i lał się z nich pot jakby biegły w maratonie. Gdyby nie chłodny kompot i zbawienne lody byłoby krucho.

Jaką macie pogodę za oknem?

Jak na marzec przystało jest dziwnie Nie wiem jak u Was, ale u mnie sypie śnieg. Zaczyna się robić biało. Przed chwilą leciały takie wielkie płatki śniegu, a teraz leci drobna kaszka. Młodsza córka jest zachwycona i chce iść lepić bałwana A u Was jaka jest pogoda?

Odp: Biszkopt z maki ziemniaczanej

wonderful9 napisał(a): Witam, potrzebuję przepis na biszkopt tylko z mąki ziemniaczanej. Wszędzie gdzie szukam zawsze jest też dodana inna mąka, a zależy mi żeby to była tylko mąka ziemniaczana. Czy posiada ktoś sprawdzony przepis?

Nie da się zrobić ciasta typu biszkopt tylko z mąki ziemniaczanej. Jest to niewykonalne. Musi być mąka, która zwiąże ciasto, a mąka ziemniaczana niestety do takich mąk się nie zalicza. Może stanowić dodatek do ciasta ale nie stanowić całość. Czemu zależy Ci na takim właśnie biszkopcie?

Odp: Ziemniaki z grilla

robaczek napisał(a): Jak grillujecie ziemniaki to przed położeniem ich na grilla owijacie je w folię aluminiową czy dajecie od razu na kratkę lub tackę do grillowania?

To zależy. Jeśli dajesz na grilla surowe ziemniaki to owiń je w folię. Możesz dodać do ziemniaka dowolne przyprawy oraz trochę masła. Jak na grilla dajesz już wstępnie obgotowane ziemniaki to możesz je śmiało dać bez folii

Odp: Rogale z czekoladą

robaczek napisał(a): Jaką czekoladę dajecie do rogali? Robiłam ostatnio rogale z czekoladą taką zwykłą w kostkach. Czekolada była wszędzie tylko nie w rogalach. Z kilku nie wypłynęła, ale za to była taka płaska i granulkami. Tragedia, bo choć rogale były pyszne to nadzienia w nich nie było :/

Poszukaj w sklepie czekolady do zapiekania. Nie wiem czy dostępna jest tak czekolada w "zwykłych" sklepach, ale w sklepach internetowych są. Możesz też dać do rogali czekoladowy krem typu nutella. Nie dawaj za dużo ani czekolady ani kremu. Jak dasz za dużo to podczas pieczenia ucieknie on z rogala.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas śliczna słoneczna i upalna pogoda. Słońce prażyło tak mocno, że nie dało się w nim wytrzymać. Za to w cieniu przy delikatnym wietrze jak powiedziała moje pociecha poezja

Odp: Odp: Niezastygający lukier

mocsłodkości napisał(a): biedroneczki napisał(a): Co zrobić żeby lukier, którym poleję drożdżówki nie zastygał tylko był taki lepki, mokry i genialny jak ten na kupnych drożdżówkach?

Spróbuj zrobić go z mleka i cukru pudru. Nie dawaj za dużo pudru, bo będzie się kruszył.

Też polecam ten lukier. Jest genialny tylko trzeba wyczuć ile cukru dosypać. Niby nic strasznego, bo jak się go doda za dużo można dolać niewielka ilość mleka, a jak za mało to dosypać

Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas pada Teoretycznie powinnam być załamana, ale po tylu dniach upałów i prawie wyschniętej rzece ten deszcz jest super zjawiskiem  

Odp: Szyszki

mocsłodkości napisał(a): Uwielbiamy szyszki. Są pyszne, lekkie i tak genialne, że ciężko się od nich oderwać. Zawsze przygotowuję je z ryżu preparowanego. Czego można jeszcze użyć żeby je zrobić? Dodajecie coś do szyszek czy robicie je tylko z ryżu?

Możesz do szyszek dodać chyba wszystko Zależy od wyobraźni i Waszych ulubionych smaków. Ja ostatnio zrobiłam takie szyszki http://gotujmy.pl/szyszki-z-pszenicy,przepisy-szybkie-i-smaczne-przepis,264225.html Zrobiłam też takie szyszki http://gotujmy.pl/szyszki-z-kandyzowanym-ananasem,przepisy-ciastka-przepis,222213.html http://gotujmy.pl/kokosowe-szyszki,przepisy-ciastka-przepis,222527.html. Zamiast kakao możesz dodać mleko w proszku dzięki temu będziesz miała jasne szyszki. 

Odp: Dżem malinowy

robaczek napisał(a): Jak robicie dżem malinowy to przecieracie go przez sitko lub przy użyciu przecieraka czy nie?

Ja osobiście dżemów nie przecieram. Moje dziewczynki lubią pestki w tego rodzaju przetworach. Uwielbiają dżem malinowy z pestkami. Przetarłam tylko raz dżem z jeżyn, bo były to jeżyny z cała górą pestek i to tak twardych, że miało się wrażenie że się na nich zęby połamie. Nie dało się ich zębami zgnieść.